Milli Demokratik Devrim Teorisi’ne Dair — Mahir Çayan Toplu Yazılar Notları — 1
Mao Tse Tong’un Marksizm-Leninizm hazinesine katkıları sorunu bugün Marksist çevrelerde tartışılan son derece önemli bir sorundur. Mao’nun Leninizm hazinesine katkıları iki başlıkta incelenir. Milli Demokratik Devrim tezi ve Proleter Kültür Devrimi. Marksist-Leninist teorinin son derece önemli iki ilkesi, en güzel şekillerini Mao’nun köylü devriminde almışlardır. Bu nedenle Leninizm’i açıklarken somut Çin örneğinden hareket etmek gerek, Mao’yu görmezden gelerek Milli Demokratik Devrim açıklaması yapmak olanaksızdır.
Milli Demokratik Devrim teorisi, Marksist-Leninist kesintisiz devrim teorisinin sömürge ve yarı-sömürge ülkelere uygulanışıdır. Mao Tse Tong, emperyalizmin girdiği bunalımları değerlendirerek, zayıf ve köylü bir işçi sınıfına sahip, yarı sömürge ve yarı feodal olan Çin’de, Leninist devrim teorisini pratiğe dökerek derinleştirmiş ve zenginleştirmiştir. Mao bu eylemiyle bütün sömürge ve yarı-sömürge halkları devrimcilerine emperyalist işgali kırarak sosyalizme geçişin yolunu tarif etmiştir. Mao bir şeyi daha açık bir hale getirerek dünya devrimci hareketine sunmuştur, silahlı direniş. Mao ile birlikte yarı sömürge ve sömürge ülkelerin sosyalizme geçişlerinde halk savaşı modelinin zorunluluğu gün yüzüne çıkmıştır, Çin,Vietnam ve Küba örnekleri bu savın artık bir iddia değil devrimcilerin yüzleşmesi gereken bir gerçek olduğunun kanıtıdır. Mao’nun yeni demokratik devrim teorisinin başlıca unsurları, Milli Demokratik Devrim’in (MDD) özünde bir köylü devirimi oluşu, MDD’de halk savaşının zorunlu oluşu, MDD’de ideolojik öncülüğün şart oluşu ve MDD’nin bir proletarya diktatörlüğü içeriyor oluşu.
Milli Demokratik Devrim özünde bir köylü devrimidir.
Demokratik Devrim programı köylülerin objektif taleplerine cevap veren en radikal programdır. Lenin’in dediği gibi onun özlediği bütün tarımsal reformları ancak tam olarak zafere ulaşmış olan bir devrim gerçekleştirebilir. Köylüler sadece en köklü toprak reformu için değil genel ve daimi çıkarları bakımından da devrime bağlıdır. Özellikle köylülerin nüfusunu büyük çoğunluğunun teşkil ettiği yarı feodal bir ülkede Milli Demokratik Devrim özünde bir köylü devrimidir. Köylü devrimi, proleterya sınıfı dışındaki bir sınıfın önderliğinde zafere ulaşamaz, herhangi bir devrimi sonuna kadar götürebilecek tek sınıf proletaryadır.
Rusya Örneği
1905–17 Rus Demokratik Devrimlerinde devrimin temel ve önder gücü proletarya idi. Neden Rusya’da, demokratik devrimlerin temel gücü proletarya oluyor da, Çin ve Vietnam demokratik devrimlerinin temel gücü proletarya değil de köylüler olmaktadır? Rusya’da devrim ordusunun temel gücü genellikle büyük şehirlerde yaşıyordu. Çin, Vietnam gibi ülkelerde kıyaslanmayacak seviyede bir Rus sanayi proletaryası mevcuttu. Bu nedenle devrim , şehirlerden kırların fethedilmesi şeklnde bir yol takip etti. Türkiye özelinde Rus tipini takip eden örnekler mevcut, THKP-C devrimcileri devrim modelinin şehirden başlaması gerektiğini kabul ediyor çünkü onlara göre Türkiye işçi sınıfı şehirlere göç etmektedir ve şehirler güncel şartlarda örgütlü devrimin işleyebilmesi için daha çok olanağı barındırır. Devrimi Türkiye köylüsüne götürecek olan öğrenci-işçi ortaklığıdır, köylüler devrime sonradan müdahil olarak tüm vatanın devrimi benimsemesini sağlayarak sınıfsal hizmetlerini yerine getirecektir.